Wat is Kiwanis?

Kiwanis Belgium-Luxembourg is een district behorende tot de internationale organisatie Kiwanis International, die mensen met uiteenlopende beroepen samenbrengt in clubs en die aan lokale dienstverlening doet zonder oogmerk van persoonlijk belang, aan anderen die het minder hebben.

Per 1 juni 2003 telt het district Belgium-Luxembourg 174 clubs en 4.260 leden. (3.580 mannen - 546 vrouwen - 134 Seniors). Kiwanis telt wereldwijd 8.600 clubs in 82 landen, met een totaal van 307.000 leden.

Kiwanis is een internationale organisatie van serviceclubs. Een serviceclub is een club van mensen die door het opzetten en uitvoeren van activiteiten geld bijeenbrengen (fundraising) en dat bijeengebrachte geld uitgeven aan goede doelen (fundspending). Er zijn meerdere servicecluborganisaties in Belgie en in de wereld. De clubs van Kiwanis zijn autonoom in hun handelen. Ze hebben zich echter wel gebonden aan regels en enkele verplichtingen van Kiwanis International. Het hoofdkantoor van Kiwanis International is gevestigd in Amerika, in de stad Indianapolis. De regionale werking op het Europese continent wordt gecoördineerd vanuit het Regional Service Center in Gent. Kiwanisclubs kunnen gemengd zijn of alleen bestaan uit mannen of uit vrouwen. De leden van de clubs zijn in principe afkomstig uit alle lagen van de bevolking. De clubs streven het liefst naar leden uit verschillende beroepsgroepen.

Kiwanis in de wereld

Momenteel heeft Kiwanis International clubs in 88 landen in de wereld met in totaal circa 300.000 leden. Verreweg de meeste clubs bevinden zich in de Verenigde Staten, Canada en Europa. Er zijn ook al clubs in Afrika (Algerije, Tunesië, Kenia, Nigeria en Zuid-Afrika) en Azië (Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Kazakztan, Tadzjikistan, Kirgizië).